passen zonder er echter door te vallen.
Naar keus kan men ook de buitenkant van de kijker verven. De juiste kleur is minder kritisch, maar:
- een heldere kleur zal storend werken op een sterk verlichte plaats
- een donkere kleur zal het daarentegen onder een stikdonkere hemel moeilijk maken om de kijker terug te vinden.





De truss-tube. Ingewikkelder, maar noodzakelijk voor grotere dobsons:

Bij grotere dobsons (25 of 30 cm en meer) wordt een massieve buis té zwaar en té onhandig. Daarom opteert men in dat geval voor een modulaire kijker: een onderkant (met de hoofdspiegel en de hoogteassen) en een bovenkant (vangspiegel, scherpstelling en meestal ook de zoeker) die aan elkaar vast zitten met (meestal 8) metalen latten. Dit heet een "truss-tube".
De buizenconstructie wordt dan lichtdicht gemaakt met een zwarte doek.


Ook hier weer is het de kunst om het bovenste gedeelte zo licht mogelijk te krijgen, want dat brengt het zwaartepunt lager. En dat resulteert dan weer in een kleinere onderste bak (de hoogtelagers - die daaraan vastzitten - komen immers ter hoogte van het zwaartepunt). Daarom bestaat die "lichtekooi" vaak uit twee ronde uitgeholde houten schijven (de onderkant en de bovenkant van de kooi) verbonden door een aantal aluminium latjes, waarna de binnenkant van de constructie wordt afgewerkt met een  dunne kunststof plaat (die net genoeg plooibaar is om

De verschillende onderdelen van de 300 mm-dobson op MIRA (met dank aan François Thijs).
Achteraan links: de afgewerkte doos waarin de hoofdspiegel komt, en waaraan de metalen latten bevestigd worden. Aan de zijkant ziet men ook de halve cirkels die dienst doen als assen voor de beweging in hoogte.
Achteraan rechts staat dan weer de "schommeldoos". Deze is bovenaan voorzien van twee uitsparingen (waarin die halve cirkels passen) waarop enkele stukjes teflon genageld zijn. Daarop schommelt de kijker.
De onderkant bestaat uit een ronde schijf met drie pootjes, aan de bovenkant bekleedt met formica. De bak zelf zit er aan vast met een dikke bout, en beweegt er soepel over door middel van (weeral) enkele stukjes teflon.
Midden-links: de lichtekooi vormt de andere helft van de kijker, met de vangspiegel, de scherpstelling en eventueel ook de zoeker. Dit deel moet zo licht mogelijk gehouden worden om het zwaartepunt laag te krijgen.
Op de foto zijn ook nog de hoofdspiegelcel te zien (vooraan rechts), de deksels om de spiegel af de dekken (midden) en het deksel om de doos af te sluiten (vooraan links, met eraan bevestigd een doosje met oculairen en de zoeker. Wie goed kijkt merkt onder de deksels ook de metalen latten die beide helften met elkaar verbinden. De afgewerkte versie is te zien op vorige pagina.

52

MIRA-pagina

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

Bouw zelf een telescoop