BOUW ZELF EEN TELESCOOP
DEEL 8: HET CORRIGEREN VAN DE PARABOOL

Philippe Mollet

Wat voorafging:
De vorige aflevering was vooral theoretisch georiënteerd. We bespraken het materiaal dat nodig was om de spiegel te testen, de theoretische achtergrond van de Foucaulttest, en de noodzakelijke formules.
In de voorlaatste aflevering hadden we het echter over het polijsten van de spiegel: het nauwkeurige, maar matte sferische oppervlak dat we bekwamen na het fijnslijpen werd omgetoverd tot een glanzend, maar nog steeds sferisch oppervlak.

Door welbepaalde slijpslagen toe te passen, en eventueel een doelbewust vervormde pekbodem te gebruiken, zullen we nu de spiegelvorm lichtjes maar doordacht veranderen, tot we bij de gewenste paraboolvorm uitkomen.
Omdat paraboliseren hetzelfde

Wanneer we zorgvuldig te werk zijn gegaan, hebben we na het polijsten een mooi egale sfeer verkregen. Nu moeten we hiervan een parabool zien te maken. Vanaf elke sfeer zijn echter enkele parabolen te verkrijgen:
A) één waarbij we enkel het centrum verder uitdiepen;
B) één waarbij we enkel aan de rand wegpolijsten;
C) één waarbij we zowel aan de rand als in het centrum glas wegpolijsten. Het mag duidelijk zijn dat deze laatste de efficiëntste oplossing is, omdat het minste materiaal moet verwijderd worden.Men mag stellen dat in dat geval de 70%-zone ongewijzigd blijft.

materiaal vereist als het gewone polijsten, zou men beide in één actie kunnen verenigen (en zo veel tijd besparen) zodat je meteen een blinkende schijf krijgt die bovendien ook nog eens de juiste vorm heeft. In de praktijk doet men er echter best aan beide fasen te scheiden.

Eerste paraboliseerbeurt:
Na het polijsten kan het gebeuren dat de polijstbodem reeds totaal versleten is (volledig uitgezakt, eventueel verhard,...). In dat geval kan je beter direct een nieuwe bodem gieten.

In het andere geval zal je de oude bodem toch even terug moeten "opfrissen": de pek-noppen of -vierkantjes terug bijsnijden of bijsmelten, tot hij weer een redelijk regelmatig uitzicht krijgt.

Zorg er in elk geval voor dat de pekbodem perfect aansluit bij de spiegelvorm. Pers hem daarom lang genoeg (eventueel in een warmwaterbad) op de spiegel, nadat beide zijn ingesmeerd met een polijstpapje.

Gebruik voor het paraboliseren

De normale paraboliserende slag: een soort van smalle W-slag, met een ¾ overhang.
Eventuele correcties op de spiegelvorm zullen verkregen worden door variaties op deze slag: kortere slagen, bredere slagen, bepaalde gedeeltes van de W breder maken,...

Bouw zelf een telescoop

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

MIRA-pagina