Probeer enkel te vermijden dat de sleuven symmetrisch rond het centrum verdeeld zijn.

- Met
grote spiegels is het een beetje verkwistend om eerst een volledige pekbodem te gieten, en er nadien sleuven uit te smelten. Daarom kan men beter een netwerk maken van houten latjes, insmeren met ceriumoxi-de, en daar de pek ingieten. Op die manier maakt men een hele reeks vierkantjes pek, die één voor één op de tool gekleefd worden (met behulp van terpentijn, of door de onderkant lichtjes te smelten).

PERSEN

Eenmaal de pekbodem gegoten of gekleefd, moet er voor gezorgd worden dat hij dezelfde vorm krijgt als de spiegelschijf.

Smeer daarom de spiegelschijf in met ceriumoxide, en pers ze op de pekbodem zodat die mooi dezelfde vorm krijgt. Leg eventueel een zwaar gewicht op de bovenste schijf.

Het is van het grootste belang dat de pekbodem dezelfde vorm krijgt als de spiegelschijf. Dit is makkelijk te controleren: als we doorheen de achterkant van de spiegelschijf kijken dan moeten de pek-eilandjes er donkerzwart uitzien. Zien ze er echter plaatselijk dof of anders gekleurd uit, dan betekent dit dat ze op die plaatsen niet helemaal tegen het glas komen. Langer persen is dan de boodschap.

Duurt het persen U te lang, dan kan het proces versneld worden door het geheel te verwarmen. De veiligste methode is "au bain marie": dompel het geheel in een teil met lauw water.

Ook nadien, tijdens het polijs-ten, zal men regelmatig beide schijven een tijdje op elkaar moeten persen. We zullen dan steevast onderscheid maken tussen warm persen (snel, maar wat

onnauwkeurig) en koud persen (traag, maar nauw-keurig).

Volgende afleverig: Het polijs-ten: onze spiegel wordt eindelijk blinkend.

Hardheid van de pek testen:

- haal met een lepel een klein beetje pek uit de pan, en laat die stollen onder de koudwaterkraan. Wanneer u met de duimnagel nog net een afdruk kan maken in de koude pek, dan is de gewenste hardheid bereikt.
Indien de nagel te soepel in de pek zakt, dan is deze nog te zacht. Laat dan nog wat langer smelten.
Is de pek reeds te hard (geen nagelindruk), dan kan dit verholpen worden door toevoegen van terpentijn.
- een exactere test maakt gebruik van een kogellagertje (8 mm) waarop een gewicht van 200 gr. bevestigd wordt. Na 30 seconden moet dit kogeltje ongeveer 1 à 2 mm diep gezakt zijn.

6: Na enkele uren polijsten beginnen de sleuven in de pekbodem terug dicht te slibben. Met een soldeerbout kunnen ze weer uitge-smolten worden.

BRONNEN:

  • Dr. P.W.M. Kuit, Van Glasschijf tot Telescoop, 1993, Stichting De Koepel, NL.
  • Allan Mackintosh, Advanced Telescope Making Techniques, 1986, Wilmann-Bell Inc, Richmond.
  • David Kriege, Richard Berry, The Dobsonian Telescope, 1997, Wilmann-Bell Inc, Richmond.

26

MIRA-pagina

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

Bouw zelf een telescoop