slijpen!

Nu de pek gesmolten is, hebben we twee mogelijkheden om hem te bevestigen.

- Met
kleine spiegels zal men de pekbodem in één geheel gieten, en er nadien sleuven in smelten. Dit kan zowel op de tool als op de spiegelschijf.

In beide gevallen maakt men daarom een harde opstaande rand omheen de schijf (met behulp van een stevige en brede kleefband, of een glad karton). In het geval van de spiegel smeert men hem in met een papje van ceriumoxide om te vermijden dat de pek er gaat aan kleven, in het geval van de tool gaat men hem echter insmeren met terpentijn opdat hij juist wel zou kleven.

In beide gevallen duwt men er nadien (als de pek nog niet helemaal hard geworden is) de andere schijf op (ook nu weer: spiegel ingesmeerd met ceriumoxide, tool ingesmeerd met terpentijn).

Eenmaal de pekbodem gegoten en afgekoeld is, gaan we er een aantal sleuven of groeven in maken. Hierdoor kan de pek gemakkelijker vervormen, zodat hij tijdens de polijstfase steeds de vorm van de spiegel kan aannemen.

Vroeger werd aangeraden om een noppenbodem te gebruiken: een rubberen matje waarin grote gaten geponst zijn. Dit matje werd op de spiegel gelegd en dan met pek overgoten. Het nadeel hiervan is dat bij het verwijderen van het matje de gestolde pek te gemakkelijk afbrokkelt.
Een veel vlottere methode is het gebruik van een soldeerbout: plaats de glasschijf met de pek erop horizontaal, en smelt er evenwijdige sleuven uit. Draai nadien de schijf 90° (of 45°) en smelt terug een aantal sleuven.

3: Bij een grote spiegel verkies ik de pek in dunne reepjes te gieten (2 à 3 cm breed). Daarvoor is deze metalen constructie gemaakt.

4: Na afkoken en stollen worden de reepjes met een breekmes versneden tot vierkantjes.

5: De vierkantjes pek worden dan één voor één op de tool bevestigd. De tool wordt hiervoor ingesmeerd met terpentijn, en de pekblokjes worden even in de vlam gehouden.

Bouw zelf een telescoop

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

MIRA-pagina