EEN PLAASTEREN OF CE-MENTEN TOOL MAKEN:


Hiermee bespaart U zich de kosten van een tweede glas-schijf (zelfs al mag deze laatste uit gewoon glas bestaan). Een plaasteren of cementen tool maken zorgt natuurlijk wel voor extra werk. In dat geval profiteert men er trouwens vaak van om een aparte tool te maken voor het slijpen en één voor het polijsten. Let wel: een dergelij-ke tool maken is slechts interessant voor spiegeldiame-ters vanaf 200 mm!

Zeker bij grotere spiegel-diameters (300 mm en meer) wordt  vaak geopteerd voor een tool die kleiner is dan de spiegeldiameter: een zogenaam-de "
subdiameter tool". Op die manier vermijdt men spierver-rekkingen door het sleuren met loodzware glasschijven. Er zijn dan wel enkele kleine ver-schillen in werkwijze (waarover later meer).

Het maken van de tool is behoorlijk eenvoudig: giet

Hoewel men bij de bouw van een Newtontelescoop (van een bepaalde diameter) een uitgebreide keus heeft wat de lengte betreft, zal men toch meestal terugvallen op een "gemiddelde" lengte. Enkel wie een telescoop bouwt met een specifiek waarnemingsdoel voor ogen zal opteren voor een afwijkende maat (een langere versie voor maan- en planeetwaarnemingen, een kortere voor fotografie van nevels en sterrenhopen,...).
De drie Dobsons op de foto hebben een diameter van 200 tot 220 m, en een brandpuntsafstand van 1200 tot 1320 mm.
Foto: Peter de Vooght, Mira zomerkamp 1997.

DIEPTE VAN DE KROMMING

De diepte van de kromming hangt af van de
spiegeldiameter en van de gewenste brandpuntsafstand. Hoe korter de kijker, hoe dieper de kromming van de spiegel, dus ook hoe langer de eerste fase van het slijpen duurt.

De formule luidt:

Diepte kromming ("sagitta") = r² / 4f

Waarbij r de straal van de spiegel is, en f de gewenste brandpuntsafstand.

Nevenstaande tabel geeft de diepte van de spiegel (in mm) voor verschillende diameters (van 115 tot 305 mm) en verschillende brandpuntsafstanden (weergegeven door de
f/verhouding, de verhouding tussen brandpunts-afstand en diameter). Een 115 mm f/6 heeft dus een brandpuntsafstand van 690 mm. De diepte van de spiegel bedraagt dan nauwelijks 1,2 mm.

10

MIRA-pagina

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

Bouw zelf een telescoop