ADRESSEN MATERIAAL

Veel materiaal is te vinden bij dezelfde zaken waar ook de afgewerkte telescopen verkrijgbaar zijn.

-
Lichtenknecker Optics n.v.; Kuringersteenweg, 44; 3500 Hasselt; 011/25.30.52

-
Optiek Van Grootven; Kapellestraat, 20; 2630 Aartselaar; 03/887.96.49

-
Slotte s.a.; Chaussée d' Alsemberg, 59; 1060 Brussel; 02/537.63.20

-voor slijppoeder, polijstpoeder en polijstpek kan men ook terecht bij speciaalzaken voor slijpmateriaal. Een goed adres is "
Centre des Abrasifs s.a." (Zuidlaan 35, 1000 Brussel, 02/511.35.70).
Vooral interessant voor wie grote hoeveelheden nodig heeft. Slijppoeders worden bvb. enkel verkocht in verpakkingen van minstens 250 gr., wat zeker bij het fijne poeder meer dan genoeg is om heel wat grote spiegels te slijpen.

-Bij
Stichting "De Koepel" (de uitgevers van het tijdschrift Zenit) zijn ook diverse onderdelen verkrijgbaar (glas-schijven, poeders en complete slijppakketten).
Adres: Sterrenwacht "Sonnenborgh", Zonnenborg 2, 3512 NL Utrecht, Tel: 00 31 30-2311360.

-Vooral voor grotere projecten kan men zich tot de Franse markt wenden, waar traditioneel nogal wat telescoopbouwers actief waren. Een interessante firma is
ASTAM in de Jura (2, Place du chalet, BP 2, 39360 Viry). Ook voor aluminisatie van de spiegel.

-Van recentere datum is de firma
Astrotelescope. Deze wordt uitgebaat door Jean-Marc Lecleire, de auteur van het schitterende boek "Réalisez votre télescope". Ook hier zowel afgewerkte optiek voor zelfbouw als materiaal en onderdelen voor het zelf slijpen.

-In de UK is de keus ook duidelijk groter. Een mooie overzichtslijst van leveranciers is te vinden bij Stephen Tonkin. Zeker voor grotere glasschijven lijkt Galvoptics een aanrader.

-in de VS is de keus natuurlijk het allergrootst. Een overzicht is te vinden bij Bob Lombardi. Een goed adres om mee te starten is
Willmann-Bell, Inc.; P.O. Box 35025; Richmond, Virginia 23235; Fax.: 804-272-5920.
Hier zijn ook vele boeken verkrijgbaar.

ADRESSEN ALUMINISATIE

Eenmaal de spiegel gepolijst is tot de juiste vorm, moet enkel nog een spiegelende laag worden aangebracht. De echte zelfbouwer zou hierbij kunnen opteren voor een laagje zilver, die hij zelf langs eenvoudige chemische weg kan aanbrengen (in essentie: Zilvernitraat + ammoniak + ... suiker). Deze laag wordt echter veel sneller mat, zodat tegenwoordig steeds gekozen wordt voor het opdampen van een aluminiumlaagje. Een goede laag aluminium moet makkelijk 5 jaar meegaan. In de meeste gevallen wordt hier dan nog een extra coating (kwarts) opgedampt, waardoor het makkelijk 10 tot 20 jaar lang kan duren voor een nieuwe behandeling nodig wordt.
Aluminisatie vereist een vacuümklok en ander duur materiaal. Dit is dan ook iets wat men noodgedwongen moet laten doen.

-men kan ze binnenbrengen bij
Lichtenknecker Optics, die ze dan zelf doorstuurt naar adressen in Duitsland of Liechtenstein.
-Hetzelfde geldt ook voor
Optiek Van Grootven, die de spiegels richting Groot-Brittannië stuurt.
-In een lokaal van de Antwerpse Zoo vergaderen amateurs van
Volkssterrenwacht Urania. Eén der leden heeft zelf een installatie staan, waarmee spiegels tot een diameter van 200 mm kunnen worden behandeld (weliswaar zonder beschermende coating).
Volkssterrenwacht Urania, Mattheessenstraat 60, 2540 Hove, 03/455 24 93
-Voor de hierboven vermelde "
Stichting De Koepel" gelden de zelfde bovengrenzen, maar dan wel met beschermende laag.

-Voor grotere kijkers zal men iets verder over de grens moeten kijken. In Frankrijk kan men zoals gezegd terecht bij ASTAM of Astrotelescope.
In Engeland kan men o.a. terecht bij Beacon Hill Telescopes, Vacuum Coatings of -misschien nog de goedkoopste- Galvoptics.

LITERATUUR

  • Bruno Ernst, Thieme's sterren-boek; 1965, Uitgeverij Thieme, Zutphen.
Dé klassieker in het Nederlands, nu wel stilaan verouderd. Beschrijft zowel het instrumentarium en de onderwerpen uit de astronomie als de zelfbouw.
  • Drs. P.W.M. Kuit, Van glasschijf tot telescoop; Een must voor het Nederlandse taalgebied, en héél recent. Beschrijft de bouw van een volledige Dobsontelescoop, met de nadruk op het slijpen van de spiegel.
  • Enkele publicaties van de Leuvense jongerenkern Wega. Deze hebben zich een stevige reputatie opgebouwd op het gebied van de bouw van grote Dobson-kijkers, waarvoor ze de optiek in de USA aankopen.
  • J. Texereau, How to make a telescope;  Uitgeverij Willmann Bell, Inc.
Engelstalige uitgave van "La construction du télescope d' amateur. Dé klassieker aller tijden, hoewel een aantal recente ontwikkelingen er nog maar nauwelijks in voorkomen (lichtgewichtspiegels, Dobsontelescopen, ...)
  • S. Brown. All about telescopes  1967, Edmund Scientific Co.
Zoals de naam het zegt: een overzichtswerk (beschrijft zowel telescooptypes, onderdelen als zelfbouw). Heel eenvoudig doch ietsje verouderd. Uitgegeven door een firma die onderdelen voor o.a. telescopen fabriceert.
  • Richard Berry, Build your own Telescope; 1994, Willmann-Bell Inc.
Beschrijft een paar concrete uitwerkingen van enkele zelf-bouwtelescopen met vooral nadruk op de mechanische afwerking en minder op optiek.
  • Albert G. Ingalls, Amateur Telescope making (deel 1, 2 en 3), 1996, Willmann-Bell Inc.
Dit standaardwerk is eigenlijk een bundeling van een reeks artikels die verschenen zijn in Scientific American, en die vrij recent gebundeld zijn en uitgegeven in een nieuwe versie.

6

MIRA-pagina

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

Bouw zelf een telescoop