BOUW ZELF EEN TELESCOOP

DEEL 1: BENODIGDHEDEN EN ADRESSEN

Philippe Mollet

Hoe je het ook draait of keert, een eigen telescoop bezitten is voor de meeste amateur-astro-nomen de ultieme droom.
In het november-nummer 1997 van Mira Ceti stond reeds een uitvoerige (kritische) bespre-king van de diverse types beginnerstelescopen die in België commercieel verkrijg-baar zijn, met inbegrip van prijzen en adressen, en een uitvoerige bespreking van de onderdelen en eigenschappen.
Op onze internet-pagina (http://www.ping.be/mira/) is datzelfde artikel terug te vinden. Het wordt trouwens regelmatig ver-nieuwd en bijgewerkt. Beschikt u niet over internet, dan kan u op de sterrenwacht steeds een kopie van het bewuste artikel vragen (8 bladzijden). Het kan eigenlijk beschouwd worden als een voortdurend geactualiseerde praktische bijlage bij de Mira-publicatie "Telescopen en hun gebruik".
Telescopen kopen blijft echter een dure, en soms wat hache-lijke zaak. De kwaliteit (optiek, mechaniek,…) is meestal goed, maar zeker niet perfect, en daarenboven is men gebonden aan de maten en vormen die commercieel verkrijgbaar zijn.
Wil men betere kwaliteit -en een op maat gemaakte telescoop- dan kan men terecht bij vaklui (zoals onze ex-landgenoot Danny Cardoen), maar dan betaalt u er ook voor. Dit is dus

enkel weggelegd voor wie het uiterste uit de kan wil én het zich kan permitteren.
Er is echter nog een mogelijkheid: zelfbouw. Met wat handigheid en vooral veel geduld kan U zelf een kijker maken die optisch minstens even goed is als wat commercieel verkrijgbaar is.
In de volgende nummers van MIRA Ceti zal daarom een artikelenreeks verschijnen over het zelf bouwen van telescopen. De nadruk zal gelegd worden op het zelf slijpen van de optiek (meer in het bijzonder van para-bolische spiegels voor een Newtonkijker).
Wie handig is zou hiervoor een machine kunnen bouwen, maar dit is enkel rendabel voor wie van plan is meerdere spiegels te slijpen. Daarom beperken we ons tot het met de hand slijpen.
Dit eerste artikel vormt een

introductie, en geeft een over-zicht van het benodigde materiaal en de interessante adressen. Ik kan enkel hopen dat u massaal aan het spiegelslijpen slaat: op luttele maanden tijd kan u immers voor weinig geld zelf een kwalitatief superieure telescoop bouwen.

BENODIGDHEDEN

-
Een spiegelschijf: meestal een relatief dikke schijf uit pyrex-glas.
Dit zal de uiteindelijke spiegel worden. Hoewel er ook kan geopteerd worden voor andere materialen (staal, metaallege-ringen, bepaalde steensoor-ten,...) geeft men tegenwoordig de voorkeur aan glas. Dit is immers relatief gemakkelijk verkrijgbaar én vlot bewerk-baar.

Hoe diep moet uw spiegel zijn om een bepaalde brandpuntsafstand te bekomen ? Deze tabel geeft het antwoord. Alle waarden zijn gegeven in mm. U merkt dat het om een lichte kromming gaat.

VOORDELEN ZELFBOUW:

* Goedkoper (vanaf een spiegel van 150 mm)
* Naar uw eigen wensen gemaakt.
* Vaak betere kwaliteit (vooral optisch)
* Grotere voldoening

NADELEN ZELFBOUW:

* Arbeidsintensief
* Wie technisch minder onderlegd is zal nogal wat problemen ondervinden bij de bouw van de kijker (mechanisch gedeelte). Dit valt natuurlijk op te lossen door samenwerking met anderen.

2

MIRA-pagina

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

Bouw zelf een telescoop