uren grofslijpen voor een 200 mm f/7 spiegel, met gebruik van C120-poeder. En aangezien bijna niemand erin slaagt zo lang ononderbroken door te werken, mag U gerust rekenen op enkele dagen werk.
Voor het fijnere werk nadien mag men per gebruikte poedersoort nog eens één tot twee uur werk bijtellen.

Eindig het ruwslijpen door  een tijdje met een kortere slag te slijpen, die een veel nauwkeuriger sferische vorm zal geven.

Als de vorm sterk afwijkt van die beoogde sferische vorm, dan valt dit tijdens het slijpen makkelijk op doordat hardnek-kige luchtbellen ontstaan in het slijppoeder-glaspoeder-mengsel tussen de glasschijven. Dit is niet het geval wanneer beide glasschijven goed op elkaar passen.
Nog nauwkeuriger is de
potloodproef. Maak met een

zacht potlood enkele dwarse strepen op de onderste glas-schijf. Slijp dan enkele slagen: als de strepen uniform verdwij-nen dan is de pasvorm goed. Bij een slechte pasvorm zullen sommige delen van de potlood-lijnen sneller verdwijnen dan andere. Slijp in dat geval verder met een korte, nauwkeurige slag.

5. BRANDPUNTSAFSTAND METEN

  • De snelste methode is de sferometer (Zie het eerste artikel in deze reeks, in het januari-nummer 1999), waar-mee de diepte van de krom-ming van het spiegeldeel tussen de drie pootjes van het toestel gemeten wordt.
  • Er kan ook heel nauwkeurig gemeten worden met behulp van een schuifpasser en een rechte lat. Leg de lat met de rechte kant over de middellijn van de spiegel, en meet de maximale diepte van de holte onder de lat.
  • Hetzelfde kan men ook doen door (metalen) strookjes of boortjes van bepaalde dikte tussen de lat en de spiegel te steken.

Wanneer men de diepte (ook "
sagitta" genaamd) kent, dan kan men snel de brandpunts-afstand (f) berekenen:
waarbij D de diameter voorstelt.

- Indien de zon schijnt kan men echter rechtstreeks de brand-puntsafstand bepalen:
maak de spiegel nat (Voeg wat glycerine toe om langer nat te houden) en richt hem naar de zon. Weerkaats de zon op een muur, en varieer de afstand tot de muur tot de scherpste (en kleinste) afbeelding van de zon bereikt wordt. Deze  afstand is heel exact de brandpuntsafstand.

f = D² / (16 x diepte)


- Hetzelfde zou men kunnen doen met een heel felle

Bij de W-slag is niet alleen een variatie in lengte, maar ook in breedte mogelijk.

mocht u op een bepaald ogenblik vaststellen dat de gewenste diepte reeds overschreden is. Draai gewoon de twee glasschijven om en slijp verder met de spiegel onderaan (TOT).
Hierdoor wordt de kromming terug kleiner.
Reken tenminste op een viertal

Door te slijpen verkrijgen we een sferische spiegel (exacter: een omwentelingssferoïde). De kromming van de spiegel is dus een deel van een cirkel. En net zoals alle cirkels heeft ook deze een middelpunt. We noemen dit het krommingsmiddelpunt.
Licht afkomstig van een lichtbron op oneindige afstand (de Zon bvb.) wordt door een sferische (deel van een bol) spiegel weerkaatst en gebundeld in het
brandpunt. Later zullen we zien dat het eigenlijk een parabolische spiegel moet zijn in dit geval.
Licht afkomstig van een lichtbron gelegen in het middelpunt van de bol daarentegen wordt weerkaatst en gebundeld in datzelfde middelpunt.

- De brandpuntsafstand (f) is de helft van de kromtestraal (R) -

16

MIRA-pagina

Volgende pagina--startpagina--vorige pagina

Bouw zelf een telescoop