Het poollicht-spektakel van 6 op 7 april 2000

EEN CHRONOLOGISCH OVERZICHT


Alle beelden werden gemaakt vanuit Oppem (Wolvertem), op enkele kilometer van Grimbergen.
Vanop een heuvel heeft men 's nachts naar het zuiden een "prachtig" panorama: de skyline van Brussel. Gelukkig speelt het poollicht zich per definitie in het noorden af...

Alle opnames werden gemaakt op Elite 400-diafilm en ingescand met een Epson FilmScan 200. Deze laatste had duidelijk heel wat moeite met de kleuren en de contrasten.
Het is dan ook geen overdrijving te stellen dat de originele beelden beduidend beter zijn.


Vanaf ongeveer 22h zomertijd begonnen er een aantal grotere donkerrode vlekken poollicht te verschijnen, vooral in west-noordwestelijke richting. De hoogte en de intensiteit ervan varieerden een beetje, maar dit vormde pas een voorproefje voor wat op komst was.
Een eerste grote vertoning was te zien omstreeks 23h zomertijd. Hiervan heb ik helaas geen beelden, aangezien we toen onderweg waren naar de waarnemingsplaats.
Het tweede maximum viel tussen 1h15 en 1h45 zomertijd, en daarvan dateren de meeste opnames.

Tussen beide maxima in kreeg men soms de indruk dat het poollicht aan het verdwijnen was. Toch bleef er steeds een lichte horizontale band zichtbaar (ongeveer 10-15° hoog), zo'n 15 of 20° boven de horizon, en dat over de volledige noordwestelijke en noordelijke richting.
Wie er niet op bedacht was kon deze verwarren met een laag cirruswolken, of dacht eventueel zelfs aan de gloed van de Zon laag onder de horizon.
Met wat goede wil kon er zelfs wat blauw-groen kleur in gezien worden.
Opname: 24 mm f/2,8-groothoeklens

Ondertussen bleef er echter iets hoger, in west-noordwestelijke richting, een vage, uitgestrekte rode vlek zichtbaar, waarschijnlijk te zwak om gefotografeerd te worden.
Omstreeks 1h15 begon echter uit die horizontale "sluier" nieuwe activiteit, die in korte tijd voor het ware spektakel zou zorgen.
Voor het eerst zagen we duidelijk de "gordijnstructuur".
Opname: 24 mm f/2,8-groothoeklens

Een langere belichtingstijd zorgt natuurlijk voor een gans ander beeld. Het is duidelijk dat in dit geval een foto steeds een vervormde weergave is, waarbij zeker de kleuren nogal kunnen verschillen.
Opname: 24 mm f/2,8-groothoeklens

Op de beste momenten was meer dan de helft van de hemel gevuld met poollicht, waarbij vooral het rode dominant was.
Op deze opname is bovenaan de Grote Beer te herkennen, rechts van het midden staat de Poolster, en helemaal links de Tweelingen.
Opname: 12 mm f/8-fisheye-lens

Ook afzonderlijke vlekken bleven actief, zoals hier in het noordwesten.
Midden in beeld staan de Tweelingen, rechts de Voerman en links de Kleine Hond.
Opname: 24 mm f/2,8-groothoeklens

Een langer belichtte detailopname toont iets beter de "band-structuur".
Opname: 49 mm standaardlens

Commentaar en opmerkingen kan U steeds kwijt bij Philippe Mollet.

Terug naar de MIRA-website